2024. 06. 23. Zoltán napja van
1-6 megjelenítése a(z) 6 elemből.
Iskolatörténet 1. - Az új ház

Iskolatörténet 1. - Az új ház

2022. 03. 14.

Iskolánk, az angolkisasszonyok rendje, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és Piliscsaba-Klotildliget története szorosan összefonódik - nemcsak az ágak, hanem a gyökerek között is. Csiky Gábor főmérnök úr és Török Péter Pál igazgatóhelyettes úr visszaemlékezése alapján izgalmas történelmi olvasmány végigkövetni  iskolánk megszületésének és újraindulásának történetét.

 

Az 1930-as években Klotildligeten, a Klotild főhercegnő téren még csak egy épület állt: a Poledna villa, a mai orvosi rendelő, a katolikus templom pedig még nem épült fel. Az új település szinte valamennyi polgára egy közösséget alkotott, nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenki ismert mindenkit. Vasárnaponként az irgalmas nővéreknél, a mai szakközépiskola épületében a Vizitátor úrnak szólított dr. Janisch Mihály CM atya szentmiséjén találkozhattak az oktatás beindításán fáradozó helybeliek. Az a tény, hogy Klotildliget egyik nyaralójának tulajdonosa az Angolkisasszonyok Öregdiák Egyesületének elnöke volt, szerepet játszhatott abban, hogy 

1937-ben az Angolkisasszonyok Boldogságos Szűz Mária Intézete (IBMV) ingatlant vásárolt Klotildligeten, a Béla király utca 72. szám alatt. Ezzel az Angolkisasszony rend kilencedik magyar háza jött létre.

Részletek > > >

Iskolatörténet 2. - A feloszlatás nyara

Iskolatörténet 2. - A feloszlatás nyara

2022. 03. 14.

1948 szeptemberében tucatnyi nővér alkotta a piliscsabai közösséget, de ez volt az első iskolai év, hogy a tanítást világi tanárok vették át. A nővérek csak hittant taníthattak a környező állami iskolákban. Ameddig csak lehetett, a gyermekekkel foglalkoztak, majd a plébániákra jártak segíteni, az irodákban, sekrestyékben, házimunkában tevékenykedtek.

Részletek > > >

Iskolatörténet 3. - Az újraindulás előkészületei

Iskolatörténet 3. - Az újraindulás előkészületei

2022. 03. 14.

Az 1983-ban megalakult Piliscsabai „Klotildliget” Községszépítő és Természetvédő Egyesület visszaszerezte a településrész nevét, így elsőként Piliscsaba-Alsó helyett a vasúti megálló nevében megjelent Klotildliget. Megtörtént a rendszerváltás Piliscsabán is. Az új önkormányzati testület tagjainak többsége a nagyközség két katolikus egyházközségének testületeiből került ki Kasza Péter polgármester vezetésével. Gyorsan kezdtek peregni az események.

Részletek > > >

Iskolatörténet 4. - Az újrakezdéshez vezető út

Iskolatörténet 4. - Az újrakezdéshez vezető út

2022. 03. 14.

Az egyházközség felmérést végzett Klotildligeten, melynek fő kérdése így hangzott: "Szeretné-e, hogy az Angolkisasszonyok Szerzetesrendje újra általános iskolát működtessen a településrészen?" A beérkezett válaszok nagy többsége „igen” volt. Ez megerősített bennünket abban, hogy jó ügyet szolgálunk. Először meg kellett keresni az Angolkisasszonyokat.

Részletek > > >

Iskolatörténet 5. - A Ward

Iskolatörténet 5. - A Ward

2022. 03. 14.

A Ward 1995 szeptemberében ünnepélyes tanévnyitó keretében nyitotta meg kapuit a Klotildligeti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium, ami egyben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolája lett, Klotildliget és egész Piliscsaba javára. A rend egy működő iskolát vett át úgy, hogy a meglévő tantestületet megtartotta, és csupán a pályázat útján elnyerhető igazgatói munkakör betöltésére keresett új embert. Az új igazgató, Dr. Ujházy András pedig a fenntartóváltással együtt is képes volt változatlanul megtartani a tantestületet.

Részletek > > >

Iskolatörténet 6. - Új fenntartó, új név: Páduai

Iskolatörténet 6. - Új fenntartó, új név: Páduai

2022. 03. 14.

A 2012-es év újabb változást hozott az iskola életében. Az időközben Congregatio Jesu nevűre változott Angolkisasszonyok szerzetesrend számára túl nagy feladatnak tűnt négy iskola fenntartása, szellemi, lelki, gazdasági vezetése, ezért két iskoláját átadta más fenntartónak. Iskolánkat Spányi Antal megyéspüspök úr vezetésével a Székesfehérvári Egyházmegye vette át, és intézményünk ekkor vette fel Páduai Szent Antal nevét.

Az elmúlt évek alatt sikerült beépülnünk az egyházmegye oktatási rendszerébe. A nagy távolság ellenére is minden évben részt veszünk az egyházmegyei programokon: Veni Sancte, Szent Gellért nap, első magyar Szent Család ünnepe, Adventi udvar, egyházmegyei találkozók. Az egyházmegyei versenyeken is képviselik diákjaink iskolánkat, megrendeztük a Ki tud többet a Kárpát-medencéről vetélkedőt.

Részletek > > >

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások