2024. 04. 26. Ervin napja van

Iskolatörténet 4. - Az újrakezdéshez vezető út

Iskolatörténet 4. - Az újrakezdéshez vezető út

Az egyházközség felmérést végzett Klotildligeten, melynek fő kérdése így hangzott: "Szeretné-e, hogy az Angolkisasszonyok Szerzetesrendje újra általános iskolát működtessen a településrészen?" A beérkezett válaszok nagy többsége „igen” volt. Ez megerősített bennünket abban, hogy jó ügyet szolgálunk. Először meg kellett keresni az Angolkisasszonyokat.

Ft. Prochnow Endre atya, kinek Klotildligeten volt nyaralója, aki abban az időben sokat kisegítette Béla atyát a nyári hónapokban, a budapesti Váci utca 47. szám alatti Szent Mihály templom lelkésze volt, ministránsaként és mindeneseként szervezte meg számomra az első találkozót. Soha nem fogom elfelejteni, egy reggelen a Klotild Palotában lévő munkahelyemről átmentem a templomba misét hallgatni - akkor ez még az állásomba kerülhetett volna - és mise után az atya az oltár mögött bemutatott a sekrestyésnek, aki angolkisasszony nővér volt. A következő beszélgetés a templomhoz tartozó egyetlen helyiségben történt, ahol megismerkedtem Bányai Mária IBMV tartományfőnöknővel, aki az elkövetkező években egy egész életre szóló példát mutatott nekem emberszeretetből, alázatból, szerénységből. A további események gyorsan peregtek egymás után.

A tárcaközi bizottsági üléseken Kasza Péter polgármester úrral együtt vettem részt, majd megszületett a kormányhatározat, miszerint az Angolkisasszonyok Szerzetesrendje visszakapja volt ingatlanát Klotildligeten, ezen felül a Piliscsabai Önkormányzat 64 millió Ft pénzbeli kártalanítást kap, hogy az iskola szolgálati lakásaiban élő iskolai tanítókat és tanárokat ki lehessen költöztetni, és az épületet felújítva a nővérek be tudjanak költözni oda. Így segítette az önkormányzat új lakáshoz Nyári Istvánt, Marikovszky Gáborné Nanó nénit, a köztiszteletben álló tanítónőt, akkor a Hazafias Népfront helyi elnökét és Hazafi Jánosnét.

Az ügy érdekessége, hogy Hazafiné a múlt rendszer feltétlen híve volt, dacára annak, hogy gyerekkorában angolkisasszony iskolában tanult, mellesleg a Pilisligeti Általános Iskolában négy évigosztályfőnököm volt. Közben a szerzetesrend és az önkormányzat között részletes megállapodás született az iskola fokozatos átadásáról, a zökkenőmentesség érdekében. A volt általános iskola tanári gárdájából sokan ellenezték az átalakítást, ezért az iskola élére az önkormányzat a legkritikusabb időben önkormányzati biztost nevezett ki Csíziné Varga Katalin tanárnő személyében. Az iskolaszék is újjáalakult.

 

 

 

 

 

 

 

Az oktatásba tehát bekapcsolódtak a nővérek Wolszky Gizella IBMV nővér vezetésével, aki később Mészáros András igazgató úr mellett - rövid ideig - igazgatóhelyettes is volt. Az átmeneti időszak alatt felújításra került a rendházépület, abban új kápolnát szentelt fel dr. Takács Nándor OCD székesfehérvári megyéspüspök.

Bányai Mária nővér után Mayer Magdolna nővér vette át a szerzetesrend vezetését. A rend és az önkormányzat közoktatási megállapodást kötött egymással.

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások