2024. 04. 24. György napja van

Iskolatörténet 3. - Az újraindulás előkészületei

Iskolatörténet 3. - Az újraindulás előkészületei

Az 1983-ban megalakult Piliscsabai „Klotildliget” Községszépítő és Természetvédő Egyesület visszaszerezte a településrész nevét, így elsőként Piliscsaba-Alsó helyett a vasúti megálló nevében megjelent Klotildliget. Megtörtént a rendszerváltás Piliscsabán is. Az új önkormányzati testület tagjainak többsége a nagyközség két katolikus egyházközségének testületeiből került ki Kasza Péter polgármester vezetésével. Gyorsan kezdtek peregni az események.

A rendszerváltás változást indított meg a közoktatás-politikában, a tanügyben és az oktatási-nevelési intézményekben is. A rend iskoláinak újraindulását az 1989. augusztus 30-án kelt törvényerejű rendelet tette lehetővé, amely az összes többi szerzetesrend működését is legalizálta Magyarországon. Ezzel megnyílt annak a lehetősége, hogy az addig állami monopóliumként működő oktatásban önálló iskolaalapítási joggal részt vállaljanak az egyházak is.

1990-ben megalakult a Katolikus Egyetemi Alapítvány azzal a céllal, hogy Magyarországon létrehozzon egy katolikus egyetemet. Rá egy évvel,

1991-ben megjelent a volt egyházi ingatlanok kártalanításáról szóló törvény. A törvény Piliscsabán öt szerzetesrend ingatlanát érintette, egyet a piliscsabai és négyet a klotildligeti egyházközség területén. Ezek közé tartozott a volt Angolkisasszonyok iskolája is. A Klotildligeti Római Katolikus Egyházközség plébánosa abban az időben Ft. Zsolnay Béla atya volt, az egyházközség világi elnöki posztját már hosszú ideje Csiky Gábor látta el.

Ő így emlékszik visssza:

"A kártalanítási törvény megjelenését követően óriási dilemma elé kerültem. Vagy élére állok a Piliscsabát érintő kártalanítási eljárásoknak, és újra intézmények sora alakul Klotildligeten és Piliscsabán a nevelés-oktatás-szociális ellátás területén egész Piliscsaba javára, vagy nem foglalkozom a dologgal, és a kárpótlásokból nem lesz semmi, hiszen sem az egyházközségek, sem az önkormányzat, sem a szerzetesrendek nem rendelkeztek megfelelő szakemberekkel. A lelkiismeretem diktálta azt, hogy a lehetőséget kihagyni nem szabad. Közben az önkormányzati Képviselőtestület Piliscsaba Egyházügyi Tanácsnokává választott. Munkámhoz feleségemtől minden szakmai-jogi segítséget megkaptam. Béla atyával megvitattuk, hogy mitévők legyünk iskola-ügyben. Felmerült a kérdés, kell-e egyházi iskola Klotildligeten. Szerintünk igen, de látva az akkori iskola nevelési és oktatási módszereit, ez felért egy „oktatási rendszerváltással”.  Háborúra készültünk, ami nem robbant ki, időnként voltak bejelentett, vagy titkos hadüzenetek, és sietek most megköszönni mindazon személyek – legyenek pártolók, drukkolók, vagy ellenzők – munkáját, akik az iskola átalakításban részt vettek. Sokat tanultunk egymástól a tisztelet, a megbecsülés, lemondás, az akarat területén.

1992-ben két nővér, Wolszky M. Gizella és Jeszenkovics M. Terézia tért vissza a rendházba - negyvenkét évnyi szünet után. Gizella nővér az iskolában hitoktatást is vállalt. Ezzel elkezdődött az iskola 1995-ös rendi átvételének előkészítése. Ebbe az átmeneti korszakba pillanthatunk be itt, az általános iskolai tablók révén.

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások