2024. 04. 25. Márk napja van

XXI. Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója

XXI. Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója

Három év kihagyás után, 2023. május 24 és 28 között immár 21. alkalommal rendezhettük meg Laskó (Horvátország), Etéd (Erdély), Bácskertes (Szerbia), Aklihegy (Kárpátalja), Révkomárom (Felvidék) és Piliscsaba részvételével a hagyományos iskolatalálkozót. Régi barátságok elevenedtek meg, és új ismeretségek szövődtek. Mocsáry Dezső tanár úr, Kenéz Éva és Varga Ágnes tanárnők szervezésével mintegy 40 diákot láttak vendégül a páduais diákok és 12 tanárukkal és igazgatóikkal vehetett részt a színes programokon. Képek itt és a Galériában. A szerdai nap kora reggeltől érkező vendégek

másnap mutatkoztak be az aulában és helyezték ki ismertető tablóikat iskolájukról, településeikről. Délelőtt elhelyeztük közös koszorúnkat az Összetartozás emlékműnél, miután Farkas András polgármester úr röviden bemutatta Piliscsabát és Ay Zoltán alpolgármester úr a nagytemplomot. Az iskolában elköltött ebédet egy izgalmas játék, vetélkedő követte, Biró Szilveszter és diákjaink vezetésével. A nap végén a kollégákat Török Péter tanár úr és Rita néni fogadta egy kerti partira.

Pénteken, 26-án együtt kirándultunk el Tatára a kilátóhoz és Tatabányára a Szelim barlanghoz és a Turulhoz emlékműhöz. Este kellemes beszélgetéssel egybekötött vacsora várt mindenkit a szálláshelyén. Szombat délelőtt az Országházat látogattuk meg, majd az iskolában ebédelve felkészültünk az esti gálára: fantasztikus műsorokat hoztak a csoportok, amelyekben nemcsak helyi nagyjaikat mutatták be a résztvevők, de a diákgondokat bemutató jelenetek, a mesék, énekek és táncok szíven találták a hallgatóságot és a résztvevőket egyaránt. A hagyományos vándorzászló átadását követően megajándékoztuk és búcsúvacsorán megvendégeltük egymást. Az aklihegyi csoport már szombat este, a többi vendég vasárnap reggel vett érzékeny búcsút a vendéglátóktól. 

Köszönjük mindenkinek, aki akár a legkisebb segítséggel is hozzájárult a program sikeréhez, köszönet az Rákóczi Szövetségnek, a Bethlen Alapnak, a Makovecz Campus Alapítványnak és a Hajnalcsillag Alapítványnak a támogatásért! Köszönjük, hogy itt voltatok, hogy együtt lehettünk! Ettől igazi a Nemzeti Összetartozás Napja! Találkozzunk jövőre Komáromban!

"Szükségünk van egymásra. Szükség van a külhoni magyarok kitartására, és szükség van az anyaország józan segítségére. Szükség van az együttlétekre, az ismerkedésre, az egymás lelkéből való erőt merítésre."
 

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások