2024. 05. 02. Zsigmond napja van

Heti könyvajánló, 2023. szeptember 19.

Heti könyvajánló, 2023. szeptember 19.

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Fülszöveg: Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember?

Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.

Témakör: fantasy; ifjúsági regény; romantika

Egy(-két) mondat a könyvből: „Lehet, hogy eleinte, amikor mellém ültették, idegesítő hangyabolynak hallottam, most viszont jobban emlékeztetett egy cserépkályhára. Kicsit hangos, néha pattog, de legalább otthonos.”

 

Kemény Gabi: A konkrét hiúz

Fülszöveg: A tizenkét éves Marci okos, de kissé szétszórt fiú, pót-, majd beugró tagja iskolájuk természetismereti és természetvédelmi versenyre készülő kis csapatának, mely egészen az országos döntőig jutott. A döntőt Márianosztrán rendezik, és a dolgok úgy alakulnak, hogy Marci ötéves öccsét, Jancsit is magukkal kell vinniük, aki nagyon szeretne végre egy saját háziállatot. Egyenesen a természetből… Ez a történet során okoz némi bonyodalmat – miként az is, hogy a csapat egy sajnálatos félreértés következtében egy rozzant kölcsönfurgonnal kénytelen útnak indulni. Nem is jutnak messzire, egy sötét erdőben töltik az éjszakát, és bolondnál bolondabb, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok várnak rájuk – no, meg egy váratlan találkozás a "konkrét hiúzzal"…

Témakör: állatok; barátság; ifjúsági regény; természetvédelem

Egy(-két) mondat a könyvből: „A földön, a fák rügyező ágain, a köveken, a sátraink tetején vékony hófátyol terült szét. Talán egy-két centi vastag lehetett, és nem fedett be mindent. Ahogy megfordultam, láttam, hogy mögöttem, a kerítésen túl a kis tó nyugodt fekete vize elnyeli a fehér hópelyheket. Nem evilági nyugalom szállt meg. Otthon voltam. Ennek a csodálatos szépségnek a szerves része.”

 

Mechler Anna: Levedi lánca

Fülszöveg: A hetedikes Levente életét a fociedzések, a tanulás és az évfolyambulira szervezett szabadulószoba tölti ki, míg egy délután, kutyasétáltatás közben egy lapos kavicsra nem bukkan, ami furcsa események sorozatát indítja el. A fiú aznap éjjel különös álmot lát: csúcsos fejfedőt viselő férfiak árulónak kiáltanak ki egy Levedi nevű táltost, aki elátkozza őket. Másnap a szertár szekrényéből ájultan esik ki a portás, és a rendőrség is nyomozni kezd, míg Levente és évfolyamtársa, Mira újabb és újabb kavicsokat találnak…

Témakör: ifjúsági regény; nyomozás; Budakeszi

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ha az ember nyitott szemmel jár, mindenhol talál valami érdekeset.”

 

Rojik Tamás: A generális talizmánja

Fülszöveg: A Vitéz János Gimnázium udvarán álló öreg platánfát számos titok lengi körül – például, hogy egy múltba vezető titkos átjáró van a törzsében. Gitta és Áron egyáltalán nem kedvelik egymást, de a rejtélyes platánfa mégis összehozza őket. Nyomozásuk következtében 1705-ben találják magukat, a Rákóczi-szabadságharc idején. Bár Pestet és Budát nagyobbrészt elkerülik a harcok, a két fiatal mégis az egyik összecsapás kellős közepébe csöppen, ahol megismerkednek Vak Bottyánnal. A harc hevében azonban Bottyán elveszíti a talizmánját, amiről azt tartják, megóvja a harcban. Gitta és Áron elhatározza, kerül, amibe kerül, visszajuttatják a generálishoz az értékes talizmánt. Persze ez korántsem olyan egyszerű…

Témakör: időutazás; kalandregény; kuruc kor

Egy(-két) mondat a könyvből: „Áron megpróbálta jogos bosszúnak tekinteni, mégis egyre jobban beette magát a lelkébe az a nyugtalanító érzés, hogy a háború azokra van a legnagyobb hatással, akik valójában nem is vívják azt.”

 

Wéber Anikó: El fogsz tűnni

Fülszöveg: „El fogsz tűnni. Mint Anna macskája. Elrabolnak vagy köddé válsz. Melyiknek örülnél jobban?” Végre nem kell suliba járni, mert kirándulni megy az osztály! Ám a hatodikból páran egy ártatlannak tűnő tréfára készülnek: kiszöknek éjszaka az erdőbe, és lepedőbe öltözve, kísértetként huhogva megijesztik két osztálytársukat. Egy „igazi” kísértet közbelépésével azonban a kaland komolyra fordul, és három gyereknek valóban nyoma vész az egykori remeteségben. A diákok nem mernek szólni a kísérőtanároknak, hiszen tilosban járnak, inkább maguk derítik ki, hova tűntek a többiek. Az osztályban leosztott szerepek átértékelődnek, mert a sikerhez mindenkire szükség van. Az izgalmas éjszakai kaland során azonban nemcsak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is.

Témakör: ifjúsági regény; rejtély

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hirtelen jött a gondolat, hogy eltűnni talán mégsem lesz annyira rossz. Aki köddé válik, azt nem lehet kinevetni többé.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások