2024. 05. 02. Zsigmond napja van

Heti könyvajánló, 2023. október 5.

Heti könyvajánló, 2023. október 5.

Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága

Fülszöveg: Visszaváltozzék vagy sem? Ez az, amire Minna, aki titokzatos körülmények között változott át macskából lánnyá, sehogyan sem tud válaszolni. Sok izgalmas kérdésre azonban tudja a választ, a Macskahírügynökség jóvoltából. Az értékes és érdekes híreket a fiatal újságíróval, Tibbével osztja meg, hálából, amiért az befogadta. A félénk fiúra nagyon is ráfér a súgás, mert unalmasnak tartott cikkei miatt elbocsátás fenyegeti. Tibbe, titkos hírforrásainak köszönhetően sztárriporter lesz, aki már a városka nagyhatalmú dezodorgyárosától sem fél. De győzhet-e az igazság egy ilyen befolyásos emberrel szemben, még ha egész macskakülönítmény siet is a segítségére?

Témakör: macskák; meseregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Biztos valami nagyon rosszat tettél, hogy ilyen szörnyű büntetésben van részed. Emberré váltál. Rettenetes büntetés. Még ezer kanáriért sem akarnék emberré válni.”

 

Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód (Könyvvadászok 2.)

Fülszöveg: Emily szülei úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.

Témakör: ifjúsági regény; kincskeresés

Egy(-két) mondat a könyvből: „Amikor az ember talál egy könyvet, amely megszólítja, az egyfajta kincsvadászat.”

 

Király Anikó: A balatoni sellő

Fülszöveg: A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Témakör: Balatonfüred; romantikus regény; történelmi fikció

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hiszem, hogy jobb lenne a világ, ha mindenkit úgy indítanának útjára a szüleik, hogy a ruhák, az étel meg a zsebpénz mellé esti meséket is pakolnának a hátizsákba, vagy olyan közös emlékeket, amelyek később, visszagondolva olyan tisztának és kedvesnek tűnnek, mint maguk az esti mesék.”

 

Schmal Róza: Nagy folyók haragja 2. A Varad könyve

Fülszöveg: A Varad folyó vidéke forrong: Varadokban, a hurrogónok városában a felszín alatt feszül egymásnak a józan ész és az indulat. Kold Norlamond vállát komoly súlyok nyomják, ígérete megköti a kezét, ám a béke már lassan nagyobb áldozatot követel, mint a háború. Eközben egy vörös hercegnő talpig gyászban áll a Hazavágyó-sziklán, nem sejtve, hogy a messzeségben él és őrá gondol a Fekete Gólya. A lasnapoli palotából pedig a malmok földjére vágyik egy lány: Boiana számára új neve életfogytig tartó ítélet, a testét ölelő selyem pedig börtön. Megmoccan a Donddau is, ami semmi jót nem jelent: a vulkán ébredése sötét idők közeledtét szokta jelezni. Ám végül mégis egy tragikus gyilkosság teszi elkerülhetetlenné a háborút hurrogónok és laddaniak között. Vajon valóban a két nép áll szemben egymással, vagy jóvátehetetlenül összekuszálódott, hogy ki ellenség és ki barát, ki hős és ki áruló?

Témakör: fantasy; ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „A változás általában a mélyben formálódik, és csak lassan válik láthatóvá. Először apró jelekkel ad hírt magáról – ezeket gyakran észre sem vesszük, csak utólag értjük meg őket, amikor már nyilvánvaló lett az átalakulás. De van, amikor a változás gyorsan jön, mint egy üstökös, és nem lehet kitérni előle.”

 

Szakács Eszter: A Nulladik Zsebuniverzum (Grifflovasok 3.)

Fülszöveg: A Skóciában élő Rufusnak egy nap fenekestül felfordul az élete, amikor valaki hazáig követi, és ő nem sokkal később egy idegen zsebuniverzumban találja magát. Az Avalonon megismerkedik Gwennel, aki lovagnak készül. Miután gyilkos fenevadak támadnak rájuk, együtt indulnak útnak, hogy a nagy varázslót, Merlint megmentsék egy végzetes átoktól. Ajo egy jégkorszaki zsebuniverzumban él a titokzatos Nép utolsó Őrzőjeként, és a görög istenek világába, az Olümposzra kell átkelnie, hogy hírt vigyen a Moiráknak egy minden világot fenyegető veszélyről.
Hogyan fonódik össze Rufus és Ajo sorsa? Milyen kalandok vezetik el őket és segítőiket egymáshoz? És vajon le tudják-e közösen győzni a világ újbóli elpusztítására készülő Ahrimán követét?

Témakör: fantasy; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ott az otthonunk, ahol boldogok vagyunk.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások