2024. 05. 02. Zsigmond napja van

Heti könyvajánló, 2023. november 23.

Heti könyvajánló, 2023. november 23.

Kolozsi László: A Hold emlékei

Fülszöveg: A Földön egy különös hullám suhan körbe, amelynek hatására mindenki elveszíti az emlékeit. Szinte mindenki, szerencsére van néhány kivétel, mint például az űrhajós Pedro – Péter –, aki, mert az űrállomáson tartózkodott, kívül esett a hullám hatósugarán, a neurológus, akinek fiatal korában fémlapot kellet a koponyájába műteni, vagy egy kilenc éves kislány, aki épp egy fém szekreterben bújócskázott, mikor a hullám végigsöpört a bolygón. A maroknyi emlékezőn kívül azonban mindenki céltalanul bolyong, a fejükből mintha egy pillanat alatt minden emlék kitörlődött volna, és ez láthatóan mély szomorúságba döntötte őket.

Témakör: abszurd disztópia; ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Fentről olyan, mintha csak jó emberek laknának a Földön.”

 

Wéber Anikó: Busz a ködben

Fülszöveg: Zénó rosszkedvűen száll fel egy átlagos nap átlagos délutánján a buszra. Míg hazafelé zötykölődik, sorban szállnak le az utasok. Végül csak heten maradnak, de a busz sehogy sem akar célhoz érni. Nagy zökkenéssel megáll a ködös, sűrű erdőben, a városnak pedig mintha nyoma veszett volna… Az utasok és a sofőr hiába keresik a kiutat. Azt sem tudják, hogy a valóságban vannak, vagy a képzeletük játszik velük. Esetleg valamiféle kísérletbe csöppentek? Hogy kijussanak, össze kell fogniuk, őszintének kell lenniük egymással, és szembe kell nézniük a szorongásaikkal. Hiszen mindenki titkol valamit!

Témakör: kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Zérózóna az a hely, ahova elvisz a busz, amikor sehová sem akarsz megérkezni.”

 

Annet Schaap: Emilia és a tenger fia

Fülszöveg: Különleges, mesés, megható regény a bátorságról és a szabadságról: egy kislányról, aki a világítótoronyban lakik az apjával, és minden este megmássza a torony hatvanegy lépcsőfokát, hogy meggyújtsa a lámpást. Míg egy viharos éjszakán elfogy a gyufa, és zátonyra fut a sötétben egy hajó…Lámpácskának el kell hagynia az otthonát, és az Admirális félelmetes Fekete Házában lesz szolgáló, ahol állítólag egy szörny lakik. Vissza kell jutnia az apjához, de közben segít a ház különös lakóin – hogy mindenki szabadon az lehessen, akinek született.

Témakör: gyermekregény; világítótorony-tenger

Egy(-két) mondat a könyvből: „A felelősség olyan, mint a záptojás, amit ide-oda dobálnak. Senki sem akarja elkapni, senki sem akarja beszutykolni magát.

 

Zágoni Balázs: Odaát

Fülszöveg: Zágoni Balázs eredeti hangú, disztópikus kalandregénye egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el az olvasóit. – Ahogy az Európai Unió felbomlása után az országok városállamokra estek szét, úgy a tizenhárom éves Vik családja is kettészakadt. Apja a háborús légkörben egy másik városállamhoz készül átállni, anyja titkos ügynök barátja, Rod pedig most a barátnőjét, Ajlát próbálja behálózni. Vik sodródik az eseményekkel, úgy érzi, mindenki a feje fölött dönt, ráadásul – hiába fogadta föltétlen bizalmába – most mintha a rejtélyes Gömb is magára hagyta volna. – A Fekete fény második részében, Vik különleges külső és belső utazása során feltárulnak a családi múlt titkai, új megvilágításba kerülnek a jelen eseményei, és olyasmi derül ki a Gömbről, amire Vikhez hasonlóan talán az olvasó sem számít. (Az első részt a 2021. dec. 8-i ajánlóban ismertettem.)

Témakör: disztópia; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Azt hisszük, tudjuk, kitől kell félnünk, kitől kell megszabadulnunk, kit kell távol tartanunk, hogy biztonságban legyünk. Persze sokszor nem jól tudjuk.”

 

Berg Judit: Az Őrzők

Fülszöveg: Renard ​felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia.

Témakör: ifjúsági regény; krimi-nyomozás; Budapest

Egy(-két) mondat a könyvből: „Mosoly, fagyi, tavaszi napsütés!

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások