2024. 05. 02. Zsigmond napja van

Heti könyvajánló, 2023. december 4.

Heti könyvajánló, 2023. december 4.

Heti könyvajánló, 2023. december 4.

 

Baráth Katalin: Gőzgépek és pomponlányok

Fülszöveg: Ki gondolná, hogy a Vitéz János Gimnázium platánja alatt tekergő időalagút még a netes követők számának növelésére is képes? Hát Dorka, a suli első számú tartalomgyártója! De arra ő sem számít, hogy útitársával, Zsuzsival együtt szinte az első percben elrabolják a múltban. Ugyanígy Zsiga is eléggé meglepődik, amikor a Zentára befutó gőzös nemcsak a remélt tyúkokat, de két idegen lányt is rejt, akik megmentésért esedeznek, és roppant furcsa ruhákat viselnek. Végül az állomást maguk mögött hagyva megérkeznek a boldog békeidőkbe, ahol a gőzgépektől a gyújtogatásig rengeteg izgalom vár rájuk, miközben az éppen zajló iparosodás átírja körülöttük parasztfiúk, úrikisasszonyok és mérnök urak életét.

Témakör: időutazás (1890-es évek); ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „– Be mersz menni egy sötét alagútba? – lépett Misi egészen közel Dorkához.

Dorka leguggolt, hogy jobban hallja a titokzatoskodó kis növésűt.

– Naná – válaszolta neki. – Mit nekem sötét alagút!

Misi még közelebb hajolt, úgy kérdezte:

– És ha az a sötét alagút egy másik időbe vezet?

 

Berg Judit: Szélvésztől kergetve

Fülszöveg: Tempi Borbála az Első Kerületi Vitéz János Gimnázium büfése, akinél mindig kapható Nomád Burger, Fügés Mátyás, vagy éppen a híres 44-es szendvics. Egyiket sem kóstoltad? Nem csoda, hiszen ezek aharapnivalók a múltból érkeztek. Bori néni figyelmetlenségének köszönhetően 1844-ben azonban egy fiatalember elveszíti akéziratát A vékony kis füzeten ez áll: Petőfi Sándor versei. Akötetnek vissza kell kerülnie jogos tulajdonosához, mert ha nem, annak beláthatatlan következményei lehetnek! – Szabados Juli visszatér a múltba, hogy segítsen a nincstelen Petőfin, később pedig átélje a „szupersztár” költővel és Szendrey Júliával a ’48-as forradalom utáni mozgalmas időszakot, és megoldjon egy jövőre nézve is veszélyes bűnügyet.

Témakör: időutazás (1840-es évek); ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hitvány ember az, aki a nemzet felemelkedéséről szónokol, de tetteivel a saját boldogulásán munkálkodik, nem a hazáén.”

 

Kolozsi László: Áram nélkül

Fülszöveg: Miután az ember sikeresen elpusztította a környezetét, hatalmas, sárga homokviharok söpörnek végig a Földön, és pár hónap alatt tönkreteszik a világ energiaellátását. Az elszabaduló káoszban megsemmisül a mai technológiai civilizáció, és a maradványai közt egy békés, iparosodás előtti társadalom épül fel. Beni egy idilli erdei faluban jár iskolába, ahol azt tanítják, hogy a Totális Áramszünet előtt rosszul viselkedett az emberiség, és az egyetlen helyes út a gépek nélküli. A különleges képességű kisfiút azonban rettentően érdekli a szokatlan szerkezetek titka. Csakhogy a mindent megmozgató energiaforrásra sokaknak fáj a foga… és az őrült hajsza során Beninek kell eldönteni, kivel osztja meg a tudását.

Témakör: disztópia; ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Találkoztunk és beszélgettünk, és megfeledkeztünk az időről. Tudja, szerintem a legjobb dolgok egyike a világon megfeledkezni az időről.

 

Michael Ende: A Végtelen Történet

Fülszöveg: TEDD ​AZT, AMIT AKARSZ, ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában. De hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg. – Bux Barnabás Boldizsár számára, aki nem különösebben okos vagy szép, viszont gyönyörű történeteket tud mesélni, valóra válik minden gyermek álma: egy rejtélyes könyv olvasása közben hirtelen átkerül a mesébe, s ő lesz Fantázia birodalmának legfontosabb lakója, megmentője, akinek meséi nyomán új lények és tájak keletkeznek. Barnabás előtt nincs lehetetlen ebben a birodalomban, mert nála van a mindenható medál, az AURIN, s barátja lesz Fantázia legbátrabb vitéze, Atráskó és annak fehér szerencsesárkánya. Amikor azonban Barnabás túlságosan magabiztossá válik, s a medál feliratát, „Tedd azt, amit akarsz” túlságosan saját érdekei szerint kezdi el értelmezni, lassanként rémisztővé válik az addig oly kedves képzeletbeli világ. Barnabásnak sokat kell tanulnia, és sok kalandot kell átvészelnie, hogy megtudja, hogyan lesz a fantázia hőséből a mindennapok hőse, s hogyan válhat története valóban végtelenné.

Témakör: fantasy

Egy(-két) mondat a könyvből: „Akinek nincs már múltja, jövője sincs.

 

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Fülszöveg: Az éjszaka leple alatt furcsa kép kerül az osztály facebook oldalára: esetlen alak minionjelmezben, felette a falra írt felirat: Az osztály vesztese! – Az osztályfőnök tombol, a diákok gyanakodva méregetik egymást. Tettesnek se jó lenni, de áldozatnak még rosszabb. Gyerekek életét ismerjük meg mindenestül, miközben velük izguljuk és szorongjuk végig ugyanazt a pár napot a felkeléstől a feleltetéseken át a napköziig. Vajon ki tette és miért?

Témakör: ifjúsági regény; váltott szemszög

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ha teszünk valamit, annak csak akkor van érteleme, ha vállaljuk is.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások