2024. 04. 25. Márk napja van

Heti könyvajánló, 2022. november 8.

Heti könyvajánló, 2022. november 8.

Vészits Andrea: Boszorkánysziget 28 73

Fülszöveg: Bór Tekla egy reggel benyit a gardróbjukba, és legnagyobb meglepetésére a békésen szivarozgató Móra Ferencet találja ott. És mindez semmi ahhoz képest, hogy estére már boszorkánysággal vádolják mindkettőjüket 1728-ban. Úgy tűnik, hogy az ártalmatlanná tett időgép mégsem teljesen használhatatlan, de arra persze nem jó, hogy úgy működjön, ahogy elvárható lenne. Így Tekla és Móra igencsak meglepődik, amikor a visszaút után azzal szembesülnek, hogy a Mars tér éppen Marx tér… Ahogy az Időfutár-sorozatban mindig, most is egymást váltják az izgalmas helyzetek és a korhű karakterek, azonban a megszokott csapatból most egyedül Bór Tekla szemüvegén (vagy épp nagyítóján) keresztül vizsgálhatjuk meg a boszorkányüldözések és a puha diktatúra mindennapjait.

Témakör: időutazás; ifjúsági regény; Szeged

Egy(-két) mondat a könyvből: „Egy hóhérnál vagyunk vendégségben. Nem hiszem el! Vajon süti is lesz?”

 

Kemendy Júlia Csenge: Az időlátók balladája

Fülszöveg: Pásztor Amália élete fenekestül felfordul, amikor Miksa, az új fiú elfoglalja a helyét a fizikateremben. A tizedik osztály unalmas hétköznapjainak egy csapásra vége szakad, és Ami felfoghatatlan események kellős közepén találja magát.
Kiderül például, hogy az iskolába való betörés váratlan időutazást idézhet elő, az Ágnes asszony pedig több mint egy bemagolandó ballada. Ki az a nő, akiért Miksa felforgatná a múltat? És mi történik, ha megtalálja?

Témakör: időutazás; ifjúsági regény; középiskolások

Egy(-két) mondat a könyvből: – Ne mondd, hogy nem vagy kíváncsi rá, mi van a túloldalon.

 

Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk

Fülszöveg: Négy iskolás, egy töritanár meg egy vizsla. Mit keresnek ők valamennyien 1514-ben? És ráadásul „Kinizsi Pál” feliratú pólóban. (A vizslát kivéve.) A kis csapatnak feltétlenül beszélnie kell Dózsa Györggyel, mielőtt még visszaindulnak a jövőbe. Kezdetét veszi az utazás Temesvárra, amely bővelkedik kalandokban: többek közt összefutnak a gonosz Jumurdzsákkal (aki még nem félszemű) és a gyermek Dobó Istvánnal, a későbbi egri várkapitánnyal. Számos kalamajkába keverednek, néha csak hajszálon múlik az életük. Egyre gyakrabban jut eszükbe: vajon megváltoztathatják a történelmet?

Témakör: időutazás; ifjúsági regény; magyar történelem

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ők ott vannak, ahonnan elindultak, csak az nincs ott, ahonnan elindultak.”

 

Majoros Nóra: A néma táltos

Fülszöveg: A Vitéz János Gimnázium udvarán álló ősöreg fa gyökerei közt a múltba vezető alagutak kanyarognak. Egyre több gyerek szeretné megnézni, milyen is egy másik korszak – ki a családját keresi, ki történelmi tények után kutat, más meg csak sodródik. Márk és Imi olyan messzire megy vissza az időben, mint még senki más az osztályból. Az sem segít nekik az eligazodásban, amit töriből tanultak, hiszen ott is csak a honfoglalásnál kezdték. De vajon milyenek voltak, akik a honfoglaló magyarok előtt éltek itt? Hogyan lesz a nagyszájú Márkból „néma”, vagyis idegen nyelvet beszélő „táltos” mesemondó? És mit hoz a 9. századbeli magyarokkal való találkozás?

Témakör: barátság; honfoglalás; időutazás; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Az idő szeszélyes járgány. Sose tudhatod, hogyan fordul a kereke, és mikor döccen meg. Elég egy apró kavics az úton, és felborul.”

 

Wéber Anikó: A platánsor rejtélye

Fülszöveg: Kitti ismét Cseresznyeligeten tölti a nyarat pontosabban a szomszédos Királyföldön, a Park Szállóban. Szerencsére két barátja, Bianka és Barnabás is itt nyaralnak nagyapjuk gyönyörű, ódon házában. Ha pedig ők hárman együtt vannak, akkor biztos nem csak unalmas strandra járás lesz a program! A Platánsoron egy rejtély tartja lázban a hangulatos villákban élőket: valaki elárulja a környéket szerető lakókat, és a régi házak veszélybe kerülnek. Kittiék a tettes nyomába szegődnek, kutatásukat régi tárgyak és titkos üzenetek segítik. Mindent megtesznek azért, hogy Királyföld megőrizhesse régi szépségét – de vajon jól rakják össze a nyomokból a kirakós darabkáit?

Témakör: barátság; rejtély; szünidő

Egy(-két) mondat a könyvből: „Rájöttem, hogy mindenki egy kicsit másnak képzeli magát, mint amilyen igazából. De ha NAGYON másnak hisszük magunkat, mint amilyenek a valóságban vagyunk, minden elromlik.

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások