2024. 04. 25. Márk napja van

Heti könyvajánló, 2022. január 3.

Heti könyvajánló, 2022. január 3.

Idén is szeretnék néhány könyvet ajánlani az iskolai könyvtár polcairól.

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére

Fülszöveg: A Vitéz János Gimnázium udvarán ősöreg fa áll. Gyökerei a Várnegyed földjében tekeregnek, alatta a labirintus a magyar történelem mélyére vezet. Aki kilesi a fa titkát, messzire utazhat az időben…

Viktória elhatározza, hogy visszamegy a 19. századba. Amikor osztálytársával megérkeznek a kiegyezéskori Pest-Budára, rögtön egy emberrablás szemtanúi lesznek. Vajon sikerül megoldaniuk a rejtélyt, miközben alkalmazkodniuk kell a szokatlan illemszabályokhoz és ki kell ismerniük magukat a korabeli politikai viszonyok között? Miközben helyzetük összekovácsolja őket, találkoznak Deákkal, Erzsébet királynővel, megvitatják Kossuth híres levelét és végignézik Ferenc József koronázását.

Témakör: időutazás; ifjúsági regény; 19. század

Egy(-két) mondat a könyvből: „Akinek nem adatott bátorság, jutott annyi együgyűség, hogy ne bánkódjon a bátorság hiánya miatt – felelte kedélyesen Deák.”

 

Lucy Maud Montgomery: Avonlea-i krónikák 1-2.

Fülszöveg: A Prince Edward szigeten, ahol Avonlea tengerparti városában Anne Shirley felnőtt, nem volt híja a csodálatos történeteknek. Ott volt mindjárt Ludovic Speedé, aki nem kérte meg a nő kezét, akinek tizenöt éven át udvarolt, amíg Anne ki nem talált egy tervet a férfi „megsürgetésére”, bár nem kizárt, hogy a terv visszafelé sül el, és összetöri a szívét. De senki sem hibáztathatja a csintalan Anne-t a nemek közti kacagtató csatáért, amikor egy férfigyűlölő nő a macskájával ugyanabban a házban kerül vesztegzár alá, mint egy nőgyűlölő férfi a kutyájával. És ott van még a tágas Penhallow Major, ahol egy kiterjedt család várja szinte az örökkévalóságig, hogy két összezördült szerelmes megtörje makacs hallgatását, vagy az öreg Shaw düledező tanyája, ahova visszavárja szeretett lányát… L. M. Montgomery tizenkét történetben írta meg a titkos remények és rejtegetett álmok varázslattal és humorral átszőtt meséit.

Témakör: romantikus történetek

Egy(-két) mondat a könyvből: „– Milyen csodálatos áldozatot hozni azért, akit szeretünk, és milyen öröm, hogy van, akiért áldozatot hozhatunk – gondolta.”

 

Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia

Fülszöveg: Stanley Yelnatson egy átok ül. Ez az átok legelőször a mocskos disznólopó ük-ük-ükapjára csapott le, azóta pedig a Yelnats család egyetlen generációja sem úszta meg szárazon… Így hát Stanley sem kivétel. Egy nap valahonnan az égből a fejére pottyan egy tornacipő, amit haza akar vinni. Erre lopással vádolják, s hamarosan – igazságtalanul – egy fiúknak való javítóintézetbe, a Zöld-tó táborba találja magát. A tó már rég nincs sehol, teljesen kiszáradt, és a puszta földet most hatalmas lyukak tarkítják. Ugyanis az itt lakóknak az a feladata, hogy egész gödröket kell ásniuk, ezzel fejlesztve személyiségüket.

Nem tart sokáig, mire Stanley rájön, hogy többről van szó, mint személyiségük fejlesztéséről. Azért kell ásniuk, mert a felügyelő keres valamit… Vajon mi lehet eltemetve egy kiszárad folyó medre alatt? Rejtély és kaland vár Stanleyre, aki megpróbál fényt deríteni az igazságra.

Témakör: barátság; ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ha az egész életedet egy lyukban töltöd, az egyetlen út, amire léphetsz, felfele vezet.”

 

Turbuly Lilla: Kosársuli 1-2.

Fülszöveg: Korántsem egyszerű dolog Homonnai Julcsi legjobb barátnőjének lenni, főleg ha az ember lánya alapból annak a bizonyos tipikus jókislánynak született, akinek magától soha nem támadnak hajmeresztő ötletei és a hideg rázza még a gondolattól is, hogy az ötletek megvalósításában közreműködjön. Márpedig Kárász Dóri kénytelen, mert ugye a barátság kötelez.

A két lány egy sportkollégiumban ismerkedik össze, és keveredik izgalmas kalandokba. Hol éhségsztrájkba kezdenek, hol egy eltűnt szobatárs után nyomoznak, hol titkos segélyakciót szerveznek. Egyikük szerelmes lesz, csak éppen azt nem tudja eldönteni, hogy pontosan kibe. És közben az ódon kollégium falai között a kosársulisok tanulnak és edzenek, meccseket veszítenek és nyernek, veszekednek és kibékülnek, élik a maguk sokszor túlságosan is pörgős, de többnyire vidám életét.

Témakör: barátság; ifjúsági regény; sport

Egy(-két) mondat a könyvből: „Nincs csökönyösebb szamár egy tizenhárom éves kamasz lánynál!”

 

Szakács Eszter: A Szelek Tornya

Fülszöveg: A vakáció utolsó napján a vagány Mira felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. Fent, az irányítófülke ablakán át megpillant egy másik, ismeretlen világot. A kitörő viharban azonban megcsúszik és lezuhan, de egy griff megmenti az életét.

A lány apja egészen eddig titkolta előle, hogy születésekor a Moirák titkos feladatra választották ki Mirát: kapuőre lesz az Olümposz nevű bolygónak, ahol a görög istenek élnek napjainkban. A kapuőrök mindig egy párból állnak: griffből és grifflovasból, akik ugyanazon percben születtek. Telepatikus kapcsolat köti össze őket, de ez a kapcsolat a tizenötödik születésnapjukon jön csak létre. Ekkor kezdik el tanulmányaikat az Olümposzon, ahol fel­készítik őket leendő feladatukra, ami nem kisebb, mint a világ bonyolult rendjének megőrzése. Az új iskola mellett Mirának a föl­di dolgait is el kell rendeznie, és meg kell fejtenie a család múltját átszövő titkokat…

Témakör: fantasy; kalandregény; mitológia

Egy(-két) mondat a könyvből: „Az életmentés határozottan jó alapnak tűnik egy barátság megkötéséhez.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások