2024. 03. 29. Auguszta napja van

Heti könyvajánló, 2022. január 10.

Heti könyvajánló, 2022. január 10.

Nem is olyan rég indult a sorozat, és ez már a 10. ajánló...

Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Fülszöveg: Mi rejtőzhet a budapesti bérházak kupoláiban? Miért szaporodtak meg a városban a furcsa balesetek? Lehet-e mindehhez köze egy híres es gazdag üzletembernek? Hárs Dórát soha nem érdekelték az efféle kérdések: boldog volt az osztály hangadói között kiharcolt helyével és azzal, hogy végre kezdi megszokni a nagyvárosi életet.

Egy átlagosan induló péntek reggelen azonban nyoma vész Dóra ötéves öccsének. Hamar kiderül, hogy a kisfiú eltűnésének a kupolák titokzatos lakóihoz van köze, a lánynak pedig olyan lényekkel és erőkkel kell megküzdenie, amelyek létezéséről addig fogalma sem volt. Ráadásul a siker érdekében együtt kell működnie a legfurább osztálytársával, Seres Pannival – és ez még akkor is komoly kihívás lenne, ha nem szorítaná őket az idő.

Témakör: fantasy; ifjúsági regény; nyomozás

Egy(-két) mondat a könyvből: „A tesó- és világmegmentés egy dolog, de a mosatlan nem állhat napokig az asztalon.”

 

John Flanagan: A vadonjáró tanítványa 1.

Fülszöveg: Will kisebb kortársainál, de gyors és találékony. Egész életében arról álmodozott, hogy híres lovag válik belőle, mint az apjából. Ezért is sújtja porig, amikor nem veszik fel Vöröshegy Hadiiskolájába. Ehelyett Halt inasa lesz, a titokzatos Erdőkerülőé, akinek különleges képességét, a láthatatlan helyváltoztatást fekete mágiának tulajdonítják… Will vonakodva nekivág, hogy megismerje az Erdőkerülők titkos fegyvereit: a nyilat, a nyílvesszőt, a terepszínű köpönyeget, és a csökönyös kis pónit. Lehet, hogy nem azok a fegyverek, amikre vágyott, nem kard és nem csataló, de amikor ő és Halt egy reménytelennek látszó küldetés során megpróbálják megakadályozni a Király meggyilkolását, Willnek be kell látnia, hogy az Erdőkerülők fegyverei nem is annyira haszontalanok…

Témakör: barátság; kalandregény; középkor

Egy(-két) mondat a könyvből: „Ha legyőzöl valakit, soha ne légy kárörvendő. Legyél nagylelkű, és találj valami olyat a másikban, amit megdicsérhetsz. Nem fog neki örülni, hogy legyőzted, de igyekszik majd jó képet vágni hozzá. Mutasd neki, hogy értékeled. A dicséret barátokat szerez, a kárörvendés ellenségeket.”

 

Cornelia Funke: Sárkánylovasok

Fülszöveg: Valahol a hideg, nyirkos északnyugaton egy barlangban rejtőzködnek a még ma is élő békés sárkányok. Ám a derék, világjáró patkányok egyike rossz hírrel érkezik: feltartóztathatatlanul közelednek az emberek, hogy miként az egész világot, a Sárkányok Völgyét is birtokukba vegyék.

Lung, a kedves ezüstsárkány útrakel, hogy társai számára fellelje a Himalája vidékén a legendás Ég peremét, a sárkányok ősi otthonát. Csatlakozik hozzá Hajnalpír Bundácska, a csípős nyelvű, okos koboldleányka, majd Ben, a bátor, igazságszerető embergyerek. Városok, hegyek, tengerek, sivatagok felett repülve Lung hátán, meg kell küzdeniük a békés sárkányok legszörnyűbb ellenségével, a gonosz, óriási aranysárkánnyal és ezernyi más veszedelemmel.

Témakör: fantasy; kalandregény; sárkányok

Egy(-két) mondat a könyvből: „A sárkánytűz a dolgok igazi lényegét hozza napvilágra.”

 

Tonke Dragt: Levél a királynak

Fülszöveg: A 16 éves Tiuri épp a lovaggá ütése előtti éjszakán rejtélyes megbízatást kap: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának az üzeneten egy ország sorsa múlik. Útja elején még csak nem is sejti, mennyi veszélyes kaland, megpróbáltatás vár rá, és hány ellenséggel kell megküzdenie, ha véghez akarja vinni a feladatot, amivel a Fehérpajzsos Fekete Lovag bízta meg.

Témakör: ifjúsági regény; kalandregény; lovagok

Egy(-két) mondat a könyvből: „Csak akkor fogod fel, valójában mennyire szeretsz valamit, ha az a valami veszélybe kerül…”

 

Rick Riordan: A villámtolvaj

Fülszöveg: A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.

Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. De tényleg szó nélkül végig kell néznie, ahogy egy kötekedő kölyök molesztálja a legjobb barátját? Tényleg nem szabad megvédenie magát az algebratanárnővel szemben, amikor az szörnyeteggé változik és meg akarja ölni?

Természetesen senki nem hisz Percynek a szörny-incidenssel kapcsolatban; abban sem biztos, hogy magának hisz. Egészen addig, míg a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba, ahol mitikus lények járkálnak ki-be a lakokba és Percy görög mitológia könyve megelevenedik. Rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, felbosszantotta őket: Zeusz villámát ellopták, és Percy az első számú gyanúsított.

Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja és visszaadja a Zeusztól ellopott holmit, és békét teremtsen a háborúságban álló Olimposzon.

Témakör: görög mitológia; fantasy; ifjúsági regény; humor

Egy(-két) mondat a könyvből: „– Nem keresem a bajt. Általában nem kell keresnem.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások