2024. 04. 24. György napja van

Heti könyvajánló, 2022. február 4.

Heti könyvajánló, 2022. február 4.

Hegedűs Géza: Az írnok és a fáraó

Fülszöveg: A regény IV. Amenhotep/Ehnaton fáraó uralkodása idején játszódik. A könyvnek két főhőse van: maga a Fáraó, Ehnaton, aki új útra indítja népét, és sohasem látott gazdagságot és jólétet teremt a Nílus partján, és írnoka, Thotmóze, akinek jövője és boldogsága, szerelmének beteljesülése az új vallás és Ehnaton fáraó hatalmának megszilárdulásától függ, így nem csodálhatjuk, hogy minden tehetségével és erejével ezért harcol.

Témakör: ókori Egyiptom; történelmi regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Aki ma akarja azt tenni, ami csak holnapután teendő, az ugyanolyan helytelenül cselekszik, mint aki elmulasztja azt, amit ma kell tennie.”

 

Nagy Katalin: Próbarepülés

Fülszöveg: – Szép a szerelem? – kérdezik a Próbarepülés első mondatában Melindától lánytársai, akik egytől egyig, éppúgy, mint Melinda, megjátsszák, hogy ők aztán jól tudják, milyen. Holott csak tudni, ismerni szeretnék. Sejtéseik, vágyaik, olvasmányélményeik vannak csupán az első szerelemről, és szüntelenül bennük dolgozik az az önbecsapó képzelgés, hogyha egy fiúra gondolnak, az már szerelem. Holott… Melinda egy nyári úttörő-táborozás során jut el az ábrándtól az első élmény valóságáig. Munka, felelősségvállalás, emberi helytállás közben távolodik el a gyerekábrándtól, s szereti meg a vele rokon mód gondolkodó, felnőttes felelősséggel helytálló fiút.

Témakör: ifjúsági regény; kamasz-szerelem

Egy(-két) mondat a könyvből: „Nem jó felnőttnek lenni, még ilyen fél felnőttnek se, mint én vagyok. Az ember bizonyos helyzetekben éppen olyan tehetetlen, mint kiskorában. Csak akkor még reméli: majd elintéznek mindent a nagyok.”

 

 

Tonke Dragt: A Nagy Vadon titkai

Fülszöveg: A Nagy Vadonról különös szóbeszéd járja: útonállók, rég elfeledett városok, rejtélyes idegenek és titokzatos Zöldruhások hazája, ahol nem árt, ha résen van az ember. Tiurira vár a feladat, hogy megfejtse a Nagy Vadon titkait. Az ifjú lovagot barátok és segítőtársak kísérik útján, amelynek során egy végzetes harc részese lesz. Bízhat-e még a megérzéseiben? És ha meg is fejti a titkokat, vajon kijut-e valaha a Nagy Vadonból, hogy másokkal is megossza tudását, mielőtt túl késő lenne?

Témakör: kalandregény; lovagregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Amúgy pedig nem a kard a lényeg, hanem a kéz, amely forgatja!”

 

Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Fülszöveg: „Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám, akkor csak azért sem szoktam előkerülni. Már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, mert réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok, hogy kiesek minden nadrágomból.” Sokan nem szeretik a becenevüket. Így vannak ezzel Balázs Ágnes legújabb regényének hősei is: Lufi és Szamóca. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül. – És akinek tetszett, az a sorozat többi könyvét is elolvashatja…

Témakör: barátság; ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hát én igazán nem értem a felnőtteket!”

 

Szabó Magda: Álarcosbál

Fülszöveg: A nyolcadikos Krisztina álarcosbálra készül: fontos nap ez az életében. Cigánylánynak öltözve, álarcosan és minden eddigi kötöttségtől szabadulva arra készül, megkéri feleségül kedves tanárnőjét édesapja számára… Krisztina árván nőtt fel, édesanyja a háború alatt meghalt, és tudja, hogy édesapja és a tanárnő szeretik egymást, csak a körülmények és a felnőttek érzékenysége megakadályozza kettőjük kapcsolatának kiteljesedését. A szerző egyéb könyveire is jellemző izgalmas fordulatok, plasztikusan megformált jellemek sora teszi élvezetessé ezt az újabb olvasói nemzedékek körében is sikeres lányregényt.

Témakör: ifjúsági regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.”

 

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások