2024. 03. 28. Gedeon, Johanna napja van

Heti könyvajánló, 2022. december 16.

Heti könyvajánló, 2022. december 16.

Baár Tünde: A mezítlábas grófnő

Fülszöveg: A Duna parti kis falu álmos csendjét váratlan látogató veri fel. Egy igazi grófnő költözik a vízparti kastélyba, és ezzel a helybéliek élete is megváltozik. Baár Tünde regénye a múlt század Zebegényébe repít vissza, ahol Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, és varázslatos világot teremtett, a természet kincseivel, sporttal és sok mesével. A pedagógus szerző regényében egy régi világról mesél, átmentve az értékeket a mai gyerekek számára.

Témakör: 1930-as évek; ifjúsági regény; Zebegény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Akinek érdemén felül van, adósa annak, akinek hibáján kívül nincs.”

 

Ann Marie Howell: Az elveszett titkok kertje

Fülszöveg: 1916. október. Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.

Témakör: barátság; első világháború; kalandregény; kastély

Egy(-két) mondat a könyvből: „…sokkal jobb elmondani, ami bánt, mint magunkban őrizgetni, ahol aztán összegyűlik, és növekedésnek indul, mint a gaz.

 

Papolczy Péter: Jelek a falon

Fülszöveg: Bence imádja a törit. Az intrikákat, a hatalmi játszmákat, az emberi történeteket. A hősöket, akik megvédik a gyengéket. Mindenből sztorit farag, és még egy bánatos tacskóval is képes együtt érezni. Az új sulijában hamar megtalálja a helyét, sőt, az első szerelmet is. Mindeközben nagy lelkesedéssel veti bele magát az iskolai projektfeladatba, amelynek során egy helyi történetet kell szemtanúk beszámolója alapján feldolgozni. Hamar kiderül, hogy a barátnőjének az apja rengeteget tud a környékről, mintha személyesen ott lett volna minden történelmi eseménynél.

Témakör: Budapest; ifjúsági regény; nyomozás

Egy(-két) mondat a könyvből: „Szilveszter után nem sokkal, 1987. január 10-én eleredt a hó. És nem állt el. Sem 11-én. Sem 12-én. Ez volt az évszázad havazása. Annyi havat sem azelőtt, sem azóta nem láttam.”

 

Rojik Tamás: Árulás

Fülszöveg: Budapest, valamikor a 2050-es években… Minden lépésedet figyelik. Senkivel nem tudsz őszintén, négyszemközt beszélni. A hírekben nem bízhatsz. Körülnézel, és mintha senki nem látná rajtad kívül, hogy mekkora a baj. Bár a világ rendje látszólag helyreállt, a Szárazságból megismert Dani és Anikó mégsem találja a helyét. Túl sokat láttak és túl sokat tudnak ahhoz, hogy a rendszer megfeledkezzen róluk. A tanév kezdetén pedig újra nagyot fordul velük a világ. A kormány bevezeti a kötelező honvédelmi képzést a Környezetvédelmi Gimnáziumban. Szerencséjükre Áron, az új osztálytárs pont a katonai iskolából érkezett hozzájuk. Aztán a dolgok elkezdenek rosszra fordulni… a peremről érkező hírek egyre aggasztóbbak, a periférián élő emberek megelégelték az eddigi sorsukat és változást követelnek. Vajon kiben bízhat Dani és Anikó? Kinek a pártjára álljanak? Kibírja a szerelmük az újabb próbatételt?

Témakör: Budapest-Magyarország; disztópia; ifjúsági regény; klímafikció

Egy(-két) mondat a könyvből: „Vizet fakasztani a környezetvédelmi miniszter sem tud.”

 

Kertész Erzsi: Panthera

Fülszöveg: Adva van
– egy titokzatos, párduc alakú hegy (a Panthera)
– egy csapat gyerek (Gekkó, Vince, Hétfejű Helga, Virág, Noémi, na és persze Kismukk, aki az egész történetet feljegyzi az utókornak)
– egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó (Meredek Johnny), egy barátnő (Lavínia),
– egy kutya (Everest)
– egy talpraesett portás néni (Rozika)
– és egy igen furcsa szerkezet, ami bárkit és bármit tetszőleges méretűvé tesz (az Átméretező) Az egész csak egy hegymászó szakkörnek indult…

Témakör: barátság; humor; kalandregény; sci-fi

Egy(-két) mondat a könyvből: „Semmi értelmes nem jutott eszébe. Ezért, jobb ötlet híján, eldöntötte, hogy kideríti: mi folyik itt. Pánikba esni, sírni utána is ráér.”

 

Boldog, békés Karácsonyt és olvasmányokban,
könyvélményekben gazdag új évet kíván a könyvek ajánlója!

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások