2024. 04. 19. Emma napja van

Heti könyvajánló, 2021. szeptember 28.

Heti könyvajánló, 2021. szeptember 28.

Mészöly Ágnes: A királyné violája

Fülszöveg: Valami egészen rejtélyes történik a hatalmas, ősöreg platánfa körül, ami az iskola udvarán áll Martin, Betti és Kende szinte véletlenül fedezi fel, hogy a fába rejtett titkos ajtó a múltba vezet! A három kamasz Mátyás király udvarában találja magát. Hamar összehaverkodnak Mátyás törvénytelen fiával, Corvin Jánossal, bár nem könnyű hirtelen eligazodniuk a hatszáz évvel ezelőtti világban. Amikor a török Dzsem herceg egy különleges hangszert ajándékoz Beatrix királynénak, és a hangszer egyszer csak eltűnik, a négy gyerek nyomozni kezd…

Témakör: időutazás; kalandregény; magyar történelem; reneszánsz

Egy(-két) mondat a könyvből: „De esetleg megváltoztatják a történelmet. És azt nem kellene. És ha nem tesznek semmit, és épp ezzel változtatják meg?”

 

Erik Elfman – Neal Shusterman: Tesla padlása

Fülszöveg: A tizennégy éves Nick Slate apjával és öccsével új városba költözik. Egy tragédia emléke elől menekülnek: néhány héttel korábban leégett a házuk, és a tűzben meghalt Nick édesanyja. Új otthonuk egy távoli nagynénitől rájuk maradt ház, amelynek padlása tele van különös, kacatnak tűnő tárgyakkal. Nick garázsvásárt rendez, és eladja a látszólag teljesen hasznavehetetlen tárgyakat, melyekről azonban szépen lassan kiderül, hogy nem akármilyen szerkezetek: mind valami különleges tulajdonsággal bír. Nick és újdonsült barátai kiderítik, hogy a tárgyak az egykori zseniális tudós, Nikola Tesla utolsó találmányai, és mind egy nagyobb terv részét képezik. A fizikusokból álló Akcelerátusnak éppen ezekre van szüksége a világuralom eléréséhez… (A könyv egy háromrészes sorozat  első része, természetesen a többit is érdemes elolvasni.)

Témakör: fantasy; kalandregény; tudomány

Egy mondat a könyvből: „Létezik-e nagyobb hatalom, mint elkerülni a hibákat, még mielőtt kísérletet tennénk arra, hogy elkövessük őket?”

 

Padisák Mihály: A csúcs mindig fölöttünk van

Fülszöveg: A Pepita iskola természetbúvár szakköre sziklamászó gyakorlatot tart a csobánkai Oszolyon, s itt határozták el hogy a következő szünidőben a Magas-Tátrába kirándulnak: a rávalót mindenkinek magának kell megkeresnie. Nyolcadikos világutazó-jelöltek szorgosan tanulnak és dolgoznak, míg aztán Kószáló tanár úr vezetésével útra kelhetnek. A tátrai természetvédelmi terület ősvadonában végre mindenki kipróbálhatja erejét, tudását, ügyességét. Életcélok kristályosodnak ki, barátságok, szerelmek szövődnek a Néma-dolina kicsiny kunyhójában. S miközben hőseink meghódítják a Tátra csúcsait, már föl-fölrémlenek előttünk az élet meghódítására váró ormai is.

Témakör: ifjúsági regény; természetjárás-túrázás-sziklamászás; szerelem

Egy mondat a könyvből: „Nem az az igazi gazdag, akinek milliói vannak, Jaguárja és luxusjachtja, birtokai és gyárai; hanem az, akinek szívébe belefér az egész világ.”

 

Brian Jacques: Martin, a harcos

Fülszöveg: Marcang, a hermelin saját birodalomról álmodik, mindenek fölötti hatalomról, totális uralomról. Csupán egyvalaki állíthatja meg: Martin, az ifjú egér, aki nem hódol be a zsarnoknak, és aki harcol a szabadságért – bármi áron.

Témakör: állatregény; fantasy; szabadságharc

Egy(-két) mondat a könyvből: „Természetes dolog az aggodalom, ha a barátaink bajban vannak, Martin! Ne gondolj azzal, mit tehettél volna! Arra koncentrálj, ami előtted áll! Az sokkal hasznosabb.”

 

Katherine Applegate: Kívánságfa

Fülszöveg: Helló! Egy öreg északi vörös tölgy vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Odvaimban kis baglyok nevelkednek, gyökereim között mosómedvék rejtőznek, menedéket biztosítok az izgága oposszumok számára, és hűvös árnyékot kínálok a forró nyári napokon. És még egy fontos dolog: a környéken élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Soha nem beszélek emberekkel. Ez egy szabály. Minden élőlény a saját biztonsága érdekében betartja ezt a szabályt. De most kivételt fogok tenni, és elmesélek neked egy történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!

Témakör: barátság; ifjúsági regény

Egy mondat a könyvből: „Ha valaki szívesen meghallgat másokat: rengeteget tanul a világról.

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások