2024. 04. 20. Tivadar napja van

Heti könyvajánló, 2021. október 4.

Heti  könyvajánló, 2021. október 4.

Szabó Magda: Születésnap

Fülszöveg: Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagylány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát. Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét meséli el a fiatal olvasóknak.

Témakör: barátság; család; klasszikus lányregény; romantikus regény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Voltaképpen elég, ha egyetlenegy valaki tudja az emberről az igazságot. Elég ahhoz, hogy az ember élni tudjon.”

 

Nagy Katalin: Intőkönyvem története

Fülszöveg: A hetedik osztályos Melinda tizenkét intőjének történetét mondja el a regény. De hát érdemes-e vajon intőkről beszélni? Persze hogy érdemes, hiszen nem is az intőkön van itt a hangsúly, hanem a hozzájuk fűzött magyarázatokon. Azok rajzolják ki - fokról fokra - az érzékeny kislány lelki válságát, aki tizenhárom éves fejjel költözik össze először anyjával, s mire összemelegszik vele, máris újra elveszteni véli.

A kislány megindító érzelmi válságában egy-egy intő egy-egy fordulópont jele. S mire a regény végén Melinda vívódása megnyugtatóan lezárul, az olvasó is meggyőződhet arról: nem lesz komoly szükség többet arra az intőkönyvre!

(Folytatása Próbarepülés címen olvasható.)

Témakör: ifjúsági regény; iskola

Egy mondat a könyvből: „Tiszaáron rengeteg fiúbarátom van, de azok hamarabb felépítenék az új Tisza-gátat, mint hogy levelet fogalmazzanak, ha nem muszáj.”

 

M. I. McAllister: A hullócsillagok gyermeke

Fülszöveg: A hullócsillagok éjszakáján árva mókust találnak a tengerparton. Kesének, akit egy kedves mókus befogad és fölnevel, sejtelme sincs küldetéséről, sem arról, hogyan befolyásolja Ködfátyol-sziget életét.
A kedves és tisztességes Tüskés király és Sudár királyné uralkodását udvari összeesküvés fenyegeti. Amikor gyilkosság történik, egy erős pár hazugságokkal és trükkökkel megkísérli átvenni a hatalmat a király és a sziget fölött. Fölállítják a munkacsoportok könyörtelen rendszerét, és bevetik a gyönge újszülöttek kiselejtezését.
Ködfátyol-sziget állatai megértik, hogy harcolniuk kell, és Kesének mindent kockáztatnia kell ahhoz, hogy betöltse sorsát, és valóra váltsa a jóslatot, amiről a nevét kapta.

Témakör: állatregény; fantasy; kalandregény

Egy mondat a könyvből: „Az igazi szív túléli a törést.”

 

Nemere István: A Setét-barlang kincse

Fülszöveg: A Lidércfény Nyomozóiroda csapata két lányból és két fiúból áll. Sára, Gréta, Marci és Bence tizenhárom évesek, akik a nyári vakáció végét a Bakony egyik kis falujában töltik. De a fülükbe jut, hogy a közelben egy barlangban százéves kincs rejlik, és akcióba lendülnek. Másokat is beavatnak tervükbe, de kiderül, nem mindenkiben lehet megbízni…

Témakör: ifjúsági regény; nyomozás

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hány és hány filmet láttak, ahol valakik kincseket kerestek, és persze a könyvekben, a filmekben mindig találtak is. Csak az életben olyan nehéz.”

 

Borz Tamás: Az érsek vitéze

Fülszöveg: 1543 februárja. A töröktől tavaly sikertelenül próbálták visszafoglalni Budát, ráadásul a kísérlet feldühítette Szulejmánt. Idén ismét megpróbálja beteljesíteni régi álmát: Bécset akarja elfoglalni. A Duna mentén, Esztergomon keresztül akar eljutni a híres városba. Eközben az Esztergom közelében lévő faluban, Nagyölveden vígan farsangoznak az érsek helyi nemesei. Várdai Pál, az esztergomi érsek szeretett várának védelmére fogja küldeni őket, miközben elhagyott otthonuk is veszélybe kerül, talán nem is a törökök „jóvoltából”. Ezalatt egy balkáni falucskában, Uzsicében, egy háborúskodásból kiábrándult szpáhi váratlan látogatót kap. Vajon mi sül ki Horváth Bertalan és Murád szpáhi találkozásából?

Témakör: 16. század, Esztergom; történelmi regény

Egy mondat a könyvből: „Köszönöm, de ostrom alatt nem iszom.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások