2024. 04. 25. Márk napja van

Heti könyvajánló, 2021. október 22.

Heti könyvajánló, 2021. október 22.

Kristine Asselin – Jen Malone: Kulcs a múltba

Fülszöveg: Hannah Jordan egy múzeumban lakik. A newporti Szilfa kastély gondnokának a lánya, és odáig van az épület korábbi lakóinak a történeteiért. Külön kedvence Maggie Dunlap, a vele egyidős örökös, akiről még festmény is készült. Amikor egy titokzatos tükör lehetővé teszi, hogy Hannah és Maggie helyet cseréljenek, Hannah beleveti magát, hogy megakadályozza a képlopást, Maggie pedig megismerkedik a mobiltelefonnal, a focival (amit lányok is játszhatnak!) és mindazzal a szabadsággal, ami a mai gyerekeknek a legtermészetesebb. 

Témakör: időutazás; kalandregény; rejtély

Egy mondat a könyvből: „Lehet, hogy ez az időutazással jár, de tényleg úgy érzem magamat, mintha száz éve nem ettem volna.”

 

Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Fülszöveg: Az ifjúsági regény egy számháború történetét meséli el rendkívül szórakoztató stílusban. A székesfehérvári Vörösmarty Gimnázium népszerű diákjai nevezetesen a Búvár Kund őrs tagjai a Mátrába mennek táborozni. Egyszer csak eltűnik a csapat zászlója, ám hamarosan kiderül, hogy a közeli Petőfi táborból érkező, magukat eltévedt diákoknak álcázó fiúk rabolták el. Megindul az ágasvári csata, az izgalmas számháború a zászló visszaszerzéséért! A fergeteges humorral megírt vidám kalandregény a mai gyerekek számára is különleges olvasmányélmény lehet. 

Témakör: humor; számháború; táborozás

Egy(-két) mondat a könyvből: „A térkép mozgott. Gömböc visított, majd a térkép visított, és Gömböc hallgatott. Az asztal alatt.

 

Schmuck Ottó: A kelyhesek titkos temploma

Fülszöveg: Vége a tanévnek, eljött a nyár. Hangya Mátét, aki nem éppen az erejéről híres, Somoskőre küldik a szülei, hogy ott a kétkezi munkától megizmosodjon. Máté szorgalmasan kapál a földeken, eljár focizni a helyi fiúkkal, még fát vágni is megtanul. Senki sem sejti, hogy titokban újdonsült barátjával, Gergővel a kelyhesek történetét tanulmányozza. Máté és Gergő hisznek a legendában, amely szerint a falu közelében, egy 15. századi, föld alatt titkos templom rejtőzik. Végül egy réges-régi vers nyomra vezeti őket.

Témakör: kalandregény; szünidő

Egy mondat a könyvből: „Egészen más úgy nézni valamit, hogy az ember érti is, amit lát.

 

Andrew Clements: Ami láthatatlan

Fülszöveg: Bobby ​Philips már korábban is érezte néha úgy, hogy láthatatlan. Például ha rámosolygott egy roppant népszerű szép lányra, és az valósággal keresztülnézett rajta. De mi történik, amikor ez a tökéletesen normális középiskolás fiú egy reggel a fürdőszobában kilép a zuhany alól, és nem látja magát? És ez nem a képzelete játéka, ő pedig nem afféle tébolyult tudós, aki a világ leigázására készül. Bobby nem akart láthatatlanná válni, az egész csupán megesett vele. Az a legrosszabb az egészben, hogy erről senkivel sem beszélhet anyán és apán kívül. Esete rögtön minden lap címoldalára kerülne. Időre van szükség, hogy valami kiutat találjanak. Mert addig Bobby számára nincs iskola, se barátok, sem megszokott élete, addig ő nem létezik, eltűnt személynek számít. És akkor találkozik Bobby egy szép nap a könyvtárban Aliciával. A lány vak, és a fiú nem tehet mást: szóba áll vele, aztán bizalmába, és végül a szívébe fogadja. És mi is bízni kezdünk benne, hogy Alicia fogja visszavezetni barátját az életbe. - Történet egy fiútól, aki láthatatlanná válik, és ettől megtanul látni – látni olyasmit is, amire fel se figyelt odáig.

Témakör: láthatatlanság; sci-fi; vakság

Egy(-két) mondat a könyvből: „A mi pincénk olyan hely, amilyenről a régészek álmodnak. Itt elénk tárul a műszaki forradalom húsz éve Amerikában.”

 

Fehér Klára: Mi, szemüvegesek

Fülszöveg: A mindenkihez kedves, figyelmes Kerekes Évivel, a mintatanulóval rendkívüli események történnek - egy szemüveg miatt. Fehér Klára regényében nagy-nagy szeretettel, odafigyeléssel rajzolja meg a félénk, szeretetre éhes, hibáktól sem mentes kislánynak a lelki fejlődését, miközben felvonulnak a negyedik osztály jómadarai is a csínytevéseikkel.

Témakör: barátság; iskola; szemüvegesség

Egy mondat a könyvből: „Aki egy centit hazudik, annak egy kilométer baja lesz belőle.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások