2024. 04. 26. Ervin napja van

Heti könyvajánló, 2021. október 11.

Heti  könyvajánló, 2021. október 11.

Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján

Fülszöveg: A ​fáraó halála után ki teheti fejére Egyiptom Kettős Koronáját? Két fia, a beteges Thotmesz és az Amon-papok neveltje, az erős és nagyravágyó Thutmózisz közül az utóbbi nem a fényes Palotában, hanem az asszonyházban jött világra, tehát fattyú, ha félig isteni” vér is… A fáraó a lányát, Hatsepszutot jelöli meg örökösének, de ki látott még asszonyt ülni a fáraó trónján? A papok úgy döntenek, legyenek a testvérek házasok, de melyik fiú a kettő közül? Itt csak a csoda segíthet, és az nem is marad el!

Témakör: ókori Egyiptom; történelmi regény

Egy mondat a könyvből: „Aki másoknak ad világosságot, nem él sötétben akkor sem, ha elvesztette a szeme világát.

 

Timothée de Fombelle: Vango

Fülszöveg: 1934, Párizs. A Notre-Dame katedrálisa előtti téren negyven fehér ruhás férfi fekszik a kövezeten. A szemerkélő esőben arra várnak, hogy pappá szenteljék őket. Köztük van Vango, a titokzatos fiú, aki éjszaka a párizsi háztetőket járja. Három perc, és a sorsa megváltozik. Három perc, és kezdetét veszi a véget nem érő hajsza: szökés a katedrális harangtornyából, utazás a Graf Zeppelin léghajón, bujkálás szicíliai szigeteken és a skót felföldön. Vango azt reméli, hogy az örökös menekülés végén megismerheti családja múltját, viszontláthatja a zöld szemű Ethelt, és végre otthonra lelhet. – Fombelle lebilincselően izgalmas kalandregénye, amely számos fordulattal lepi meg az olvasót, miközben történelmi hitelességgel ábrázolja az 1930-as évek Európáját.

Témakör: 1930-as évek Európája; kalandregény

Egy mondat a könyvből: „Ha az ember egy pontra meredve figyeli a hópelyheket, akkor elönti az unalom, de ha csak egy hópelyhet követ a pillantásával, egyetlenegyet, egészen fentről, ha követi a tekintetével akrobatamutatványait, akkor az kalandszámba megy, mámorító hatással bír.

 

Isaac Asimov: Én, a robot

Fülszöveg: A sci-fi egyik megkerülhetetlen klasszikusának számító Én, a robot összekapcsolódó történetek füzérében mutatja be a robotok útját a primitív kezdetektől kezdve a nem is olyan távoli jövő tökéletességéig – ahol már jóformán az emberiségre sincsen szükség. A novellákban találkozhatunk őrült, humoros és gondolatolvasó robotokkal, robot politikusokkal és olyan robotokkal, amelyek titkon irányítják a világot, és valamennyi történetet a tudományos tények és a science fiction jellegzetes keveréke jellemzi, ami Asimov védjegyévé vált.

Témakör: sci-fi novellák; robotok; mesterséges intelligencia

Egy mondat a könyvből: „Azt tanácsolom neked, Mike, előbb gondolkozz… aztán fogd be a szád.

 

Balázs Ágnes: Feladó: Fekete Szivárvány

Fülszöveg: Ki lehet a titokzatos alak, aki éjszakánként az ablakhoz lopódzik és anyát szólítja? Vajon ő írja a névtelen leveleket is, melyek feladóján fekete szivárvány díszeleg? Édesanyja balesete után Zsófi egyedül marad otthon. A tizenkét éves kislány megtanul gondoskodni önmagáról, sőt még diákmunkát is vállal. Ám az igazi gond a szerelem, s vele együtt az előítéletek hatalma. Zsófi kételyekkel küzdve ered a Fekete Szivárvány rejtélyének nyomába, hogy felfedje a felnőttek titkait és rátaláljon édesapjára.

Témakör: cigányság; ifjúsági regény

Egy mondat a könyvből: „Ezt a világot az emberek teszik reménytelenül boldoggá, ugyanakkor az emberek teszik reménytelenül boldogtalanná is.”

 

Fekete István: Hajnal Badányban

Fülszöveg: Mélyen az erdőben húzódik meg a badányi vízimalom, amelyben két gyermek él a múlt század közepén, Panni, a molnár kislánya és Matyi, a szolgálatba szegődött árva molnárinas. Ahogy nőnek, szenvedélyes szerelem támad a két fiatal között, amely keresztezi a család házassági terveit. Hogyan küzdenek meg a fiatalok a boldogságukért: a gyilkosság gyanújával börtönbe csukott fiú, s az új erdészsegéddel tervezett házasság ellen tiltakozó lány. A természet fenséges panorámája környezi a fiatalok romantikus szerelmét, amelyet a tőle megszokott finom lírával rajzol meg az író.

Témakör: ifjúsági regény; szerelem; természet

Egy(-két) mondat a könyvből: „Az ablak sötét üregében mintha nem is lett volna üveg. Mintha nehéz titkok gomolyogtak volna mögötte, mintha könyörtelenül szívták volna magukhoz.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások