2024. 03. 29. Auguszta napja van

Heti könyvajánló, 2021. december 8.

Heti könyvajánló, 2021. december 8.

Hosszabb kihagyás után jelentkezik a könyvajánló, de talán még épp időben, hogy a karácsonyi szünetre találjatok magatoknak olvasnivalót.

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Fülszöveg: Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.

Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így elindul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?

Témakör: kalandregény; kódfejtés

Egy mondat a könyvből: „Több szem többet lát, ahogy mondani szokták. Csak Küklopsz meg ne hallja!”

(Megjegyzés: ha tetszett a könyv, a 2. rész is megvan a könyvtárban.)

 

Zágoni Balázs: A gömb

Fülszöveg: Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez.

A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét.

A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit.

Témakör: disztópia; kalandregény; sci-fi

Egy mondat a könyvből: „Apa megtanított arra, hogy a bögölydrónok elől nem lehet csak úgy elbújni.”

(Megjegyzés: ha tetszett a könyv, a 2. rész is megvan a könyvtárban.)

Wéber Anikó: Örökszerda

Fülszöveg: Ébredtél már úgy, hogy azt érezted, minden ugyanolyan, mint előző reggel? Felkelés, reggeli, iskola – mintha az egyhangú napok során megállt volna az idő?

Dáviddal pontosan ez történik. Szerinte csütörtök van. Az anyukája szerint szerda. Majd megismétlődik az előző napja. És megint. És megint. Ráadásul mintha senki más nem venné észre, hogy az örökszerdában ragadtak!

A fiú kétségbeesetten nyomozni kezd: vajon miért történik ez az egész? Rékával, a szomszéd lánnyal hamarosan egy bűnügy kellős közepébe csöppennek, ahol mindenki gyanúsított, akivel találkoztak ezen a bizonyos szerdán – és senkiről sem tudni, hogy igazat mond vagy titkol valamit…

Témakör: időhurok; ifjúsági  regény; nyomozás; sci-fi

Egy(-két) mondat a könyvből: „Elkezdeni valamit a legizgalmasabb. Abból még bármi lehet.”

 

Schmal Róza: Nagy folyók haragja 1.

Fülszöveg: A ​Ladann folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat.

Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok – a hurrogónok – titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót.

Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja?

A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra…

Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk. A varázslatos, képzeletbeli középkori világot aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák hozzák még közelebb az olvasóhoz.

Témakör: fantasy; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „Hordanod kell a maszkot, fiam, ehhez nem fér kétség. De az embernek néha le kell vennie az álarcát. Kell valaki, akivel egymást látjátok, amikor egymásra néztek – hívjanak titeket különben bárhogy, és rejtse vonásaitokat bármilyen maszk.”

 

Jean-Claude Mourlevat: A visszafelé folyó

Fülszöveg: Tomek, a boltosfiú és Hanna, egy keleti kereskedő lánya a halhatatlanná tevő vizet keresik. A két fiatal története izgalmas, párhuzamos vándorút keresztül a sivatagon, a Felejtés Erdején, a Parfümkészítők faluján, a nagy óceánon a Visszafelé-folyó forrásáig. Csodálatos tájakon és varázslatos világokon kelnek át, és mindenhol le kell győzniük az eléjük tornyosuló akadályokat. De mindig segítő, szeretetreméltó teremtményekkel akadnak össze, és ha hallgatnak a megérzéseikre, és bátran, állhatatosan haladnak az útjukon, akkor célba érnek.

Témakör: kalandregény; utazás

Egy mondat a könyvből: ”Soha nincs késő ahhoz, hogy két ember összebarátkozzon.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások