2024. 04. 18. Andrea, Ilma napja van

Heti könyvajánló, 2021. december 15.

Heti könyvajánló, 2021. december 15.

Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban

Fülszöveg: Hogyan találja föl magát Rudolf egy szál farmerban a középkorban? Ez a modern kamasz ugyanis hirtelen belecsöppen az 1212. évi gyermek-kereszteshadjárat kellős közepébe. A holland írónő egy tizenéves szemével, az ő élményein keresztül láttatja a középkor számunkra már idegen világát, amelyben a vallás éppúgy alkalmat nyújt az aljasságra, szélhámosságra, mint nemes és önzetlen tettekre is. Az izgalmakban bővelkedő lendületes, és lebilincselő olvasmány már eddig meghódította majdnem egész Európát.

Témakör: időutazás; keresztes háború; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „A szabad élet nehézségei és örömei nagyon csábították őket. Láttak valamit a világból. És a világ nagyobb, tágasabb és meglepőbb volt, mint valaha képzelni is merték volna.

 

Silvana Gandolfi: Az elveszett idő szigete

Fülszöveg: Gyerekek és felnőttek ezrei tűnnek el évente a világon. És tárgyak milliói vesznek el. És elvész rengeteg idő is. Hová lesznek? Az Elveszett Idő Szigetére kerülnek. Ez egy másik világ, más törvényekkel, szokásokkal, kellemességgel, de bizony fenyegetésekkel is. Itt az idővel hanyagabbul bánnak, nem élnek olyan szoros időbeosztással, a feladatok sokaságának kényszerével, mint mi itt a Földön. Különleges világ ez, ahol e varázslatos meseregény ifjú hősei fantasztikus kalandok sorát élik át. Az olasz írónő fantáziavilágában is ugyanúgy él a kamaszszerelem, a féltékenység, a barátság, az önfeláldozás, mint a mienkben. A regényt azoknak a fiatal olvasóknak szánjuk, akik szeretnek elképzelt izgalmas világokban kalandozni, de szívesen térnek vissza a mi valóságos világunkba is.

Témakör: idő; ifjúsági regény

Egy mondat a könyvből: „Mindazoknak, akik képesek vesztegetni az időt, sőt egyenesen bajnokok az időpocsékolásban.”

 

Alex Shearer: Felhővadászok

Fülszöveg: Valahol ebben a hatalmas, csodálatos szigetvilágban egy kis hajó kereskedik, felhőket keres, levadássza őket, kondenzálja, aztán eladja a vizet. Van egy lány a fedélzeten, akinek szénfekete a haja, gyönyörű barna a bőre, és két mély heg fut a szeme alól a szájáig. Az ember azt hinné, a hegtől kevésbé szép, de nem. Sőt még szebbé és titokzatosabbá teszi…

Christien világában szinte alig van víz. Nincsenek sem óceánok, sem kontinensek, csak sok ezer levegőben lebegő sziget. Utazni és világot látni csak a legbátrabbak mernek. Ők a felhővadászok.

Témakör: disztópia; fantasy; ifjúsági regény

Egy mondat a könyvből: „Miért aggódjunk egy bizonyos kellemetlenség miatt, amikor annyi más megelőzheti? Nem. Ha az összes rossz dolog miatt aggódsz, sosem élvezed az esetleges jókat.”

 

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

Fülszöveg: Kevesen ​tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban?

Témakör: 1956-os forradalom; időutazás; ifjúsági kalandregény

Egy mondat a könyvből: „Mi a fenét tudsz tenni egy forradalomért, ami több mint ötven éve elbukott?

 

Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az emberek országa

Fülszöveg: Föld, 2646.

Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.

A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.

Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.

Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.

Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán. Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Témakör: disztópia; klímaváltozás; ifjúsági regény

Egy mondat a könyvből: „Mit kezd a szabadsággal az, akinek soha nem volt benne része? Tud-e küzdeni magáért, ha fogalma sincs arról, hogy nemcsak kötelességei, hanem jogai is lehetnek?”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások