2024. 05. 17. Paszkál napja van

Gizella nővér hazatért

Gizella nővér hazatért

Wolszky Gizella nővér hatgyermekes család ötödik gyermekeként született Egerben, 1928. február 29-én. Szerzetesi hivatása már kisgyermekként megmutatkozott, mindig apáca nővér és tanító néni szeretett volna lenni. Isten teljesítette vágyát: 1946. február 2-án, 18 évesen lépett be az Angolkisasszonyok rendjébe, 1947. augusztus 15-én 20 társával kezdte meg a noviciátust a zugligeti rendházban. Az államosítás miatt

a fogadalomtétele után tanításról már szó sem lehetett. A fiatal nővéreket hazaküldték a családjaikhoz, így Gizella nővér az egri érsekség Templomellátó Bizottságának ostyasütőjében dolgozott hat éven keresztül, majd 1954-től 30 éven át kántorkodott az egri Szent Anna kápolnában. Mellette hitoktatott, kislányokból kórust szervezett, később a minorita templom kántori szolgálatát is elvállalta. Állami munkahelyén műszaki rajzolóként dolgozott, és 1978-ban munka mellett elvégezte a teológiát is.

 

 

1990-ben, a rendszerváltás után a nővérek újra felvették a rendi ruhát, 1992-ben visszakapta a rend a piliscsabai rendházat is, nagyon elhanyagolt és leromlott állapotban. Két másik nővérrel költözött ide, és az iskolában tanított hittant, miközben próbálták lakhatóvá tenni az épületet a kerttel együtt. Ő lett az első gimnáziumi osztály osztályfőnöke, és létesített egy kis létszámú kollégiumot is a vidékről jövő kislányok részére. Ezt a kis kollégiumot is ő vezette hét éven át.

Miután az iskolai munkát fiatalabb rendtársai végezték, a Iosephinum Kollégiumban portai szolgálatot vállalt. Ezt a szolgálatot 80 éves koráig végezte, és innen költözött be a rend zugligeti Idős Otthonába, ahol még haláláig, 2022. február 24-ig szintén portásként dolgozott.

 

Gizella nővér iskolánk újraalapításának motorja és kulcsszereplője volt. Bár hivatalosan csak 1995 szeptemberétől lett újra az iskola fenntartója az angolkisasszonyok rendje, ő mégis három évvel korábban már itt volt, a tantestület tagjaként biztosította az átmenetet: az első gimnáziumi osztály osztályfőnöke, hittantanárnő, működtette a (most művészeti iskolaként szolgáló) rendházat, amiben egy kis kollégium is helyet kapott. Nevelte, tanította, a lányokat, biztosította számukra a megfelelő körülményeket, főzött, vasalt rájuk, az otthon melegét, kedvességét próbálta nekik megadni ébredésüktől elalvásukig. Mindezt 70 évesen!

Persze könnyen megtehette, hiszen csak négyévente öregedet egy évet, lévén születésnapja szökőévenként február 29-ére esett. Holló fekete haja, fizikai állóképessége is ezt mutatta.

Iskolánk minden diákja, tanára köszönettel tartozik az ő áldozatos életéért az Istennek!

 

Adj, Uram, örök nyugodalmat Neki! - És az örök világosság fényeskedjék Neki!

Nyugodjék békében! - Amen.

 

 

Nobilis Anna C.J. nővér

Török Péter Pál igazgatóhelyettes 

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások