2024. 04. 25. Márk napja van

A Zene Világnapja

A Zene Világnapja

"A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti." (Yehudi Menuhin) Október elsejét az imént idézett  világhírű hegedűművész kezdeményezésére, 1975-ben az UNESCO  a Zene Világnapjának nyilvánította. Ezt a jeles napot 2009-ben úgy ünnepeltük meg iskolánkban, hogy minden szünetben egy-egy zeneszám csendült fel zeneiskolai növendékeink előadásában.

Az akkori kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy az éppen csütörtökre eső mini-koncertsorozat, heti rendszerességgel megtartott Csütörtöki Muzsikává nőtte ki magát - ezzel ajándékozva meg az iskolát hétről hétre zenei élményekkel. Idén október 1-én is méltóképpen ünnepeltük meg a Zene Világnapját! Köszönet illeti a fellépő diákokat, felkészítő tanáraikat, akik teljes szívvel, lelkesedéssel készültek erre a napra.

A műsor és fellépőink

Az 1. szünetben a Viva viva la musica… kánon  hangzott fel zenekari előadásbanA zene megszólalását követően a közönség, az iskola tanulói, tanárai közül többen énekükkel csatlakoztak előadásához.

Előadták: hegedűn Fehér Ákos, Fehér Luca, Héjja Maja, Kisdi Luca, Zsoldos Lúcia - tanáruk Rosta Zsófia; Beke Borbála, Fodor Kamilla, Mohai Fanni, Novográdecz Damján - tanáruk Kovács Ágnes; csellón Bartus Boglárka, Bonnyai Vanda, Hajtó Alíz, Kovács Hanga, Novográdecz Bernát, Nádudvari György, Szekeres Lili, Szerémi Emma, Varga Vince - tanáruk Puszta Betty (kép); és fuvolán Antal Rebeka, Fogarasy Dalma, Hári Anna, Metzger Klára - tanáruk Sutyinszki Beáta

A 2. szünetben Scott Joplin:  The Entertainer - előadta: Goda Boglárka zongorán - tanára Stieda Daphne;

A 3. szünetben Matteo Carcassi: Andantino - előadta: Goda András gitáron - tanára Kun Jáger Zoltán; 

A 4. szünetben Clifford Barnes: Az ifjú géniusz - előadta: Szerémi Bálint trombitán - tanára Apollónia György, zongorán kísérte Mayer Angyalka; végül

Az 5. szünetben Bonchidai ritka és sűrű magyar - előadta: Simon Bendegúz hegedűn, Timár Benedek cimbalmon - tanáruk Halmos Attila, bőgőn közreműködött Ocskay Rita tanárnő.

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások