2024. 05. 20. Bernát, Felícia napja van

Heti könyvajánló, 2021. szeptember 17.

Heti könyvajánló, 2021. szeptember 17.

Rojik Tamás: Szárazság

Fülszöveg: Budapest, valamikor a 2050-es években. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet, a peremkerületekben élők viszont nem sok jóra számíthatnak.

Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak, ugyanakkor mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, hogy hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?

Témakör: Budapest+Magyarország; disztópia; ifjúsági regény; klímafikció

Egy mondat a könyvből: „Éhes fejjel sokkal ijesztőbb a világ.”

 

Szélesi Sándor: Jumurdzsák gyűrűje

Fülszöveg: Jonathan Hunt, a New York Times riportere a családi hagyatékban megtalálja az Egri csillagok egyik első kiadását, s a kötetben két furcsa levelet, melyben egy bizonyos Ábray professzor indulatosan magyaráz az időutazás lehetőségéről s arról, hogy bizonyítékai is vannak…

Jonathan Hunt a levelek nyomán Magyarországra, Egerbe indul, ahol egyre rejtélyesebb dolgok történnek vele. Mivel úgy tűnik, nem mindenki örül a felbukkanásának, elhatározza, mindenképpen a végére jár, hogy valóban létezett-e a gyűrű, amely Gárdonyi regényének is egyik kulcsmotívuma… Miközben a múltból hátrahagyott titkos üzeneteket próbálja megfejteni, a gyűrű évszázados legendája őt is megbabonázza…

 

Témakör: 16. század – 20. század – 21. század; Eger; időutazás; kalandregény

Egy(-két) mondat a könyvből: „A múlt hajlamos elporladni, szétmállani. Ilyenkor, ha akarjuk, vagy ha muszáj, egészen apró darabokból kell újra összerakni a történeteket.”

 

Berg Judit – Polgár Judit: Alma. A sötét birodalom

Fülszöveg: Egy különös délután, amelyen egymást érik a váratlan és nyugtalanító események, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerül. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma?

Berg Judit, Rumini megteremtője és Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója összefogott, hogy egy izgalmas kalandregényben egy kicsit a sakkról, de inkább a sakkon túl az életről meséljenek fiatal olvasóiknak. Ők már megtapasztalták: senki sem abszolút jó vagy abszolút gonosz, semmi sem fekete-fehér, még a sakktáblán sem, nemhogy az életben.

Nem kell, hogy sakkozni tudj. Alma társai sem tudnak. Mégis, nélkülük Alma biztos bukásra lenne ítélve…

Témakör: barátság; fantasy; ifjúsági regény; sakk

Egy mondat a könyvből: „Fel a fejjel, amíg még van!”

 

Alessandro Gatti: Sherlock, Lupin meg én: A fekete dáma

Fülszöveg: Vajon mi lett volna, ha a híres nyomozó, Sherlock Holmes és Arséne Lupin, a gáláns szélhámos gyerekkori barátok lettek volna? A történetben Irene Adler kislányként ismerkedik meg velük Saint-Malóban, egy tengerparti városkában Franciaországban. Találkozásuk egybeesik egy rejtélyes gyilkosság, valamint a Pikk Dáma (Martigny asszony) ellopott gyémánt nyakéke utáni nyomozással. Az eszes és kíváncsi Irene a fiúkhoz csapódik, és a trió tagjainak hajmeresztő kalandokban van részük. A csibészes, sodró regényben természetesen győzedelmeskedik a jó, a különc kis figurák megismerik az igaz barátság erejét, és azt, hol a határ bátorság és vakmerőség között. Végül megsejtik azt is, hogy a felnőttek jelenléte és cinkossága néhol igen jótékony lehet. (A sorozat további néhány része is olvasható a könyvtárban.)

Témakör: 1870-es évek; barátság; detektívtörténet; rejtély

Egy(-két) mondat a könyvből: „Vidámak voltunk, izgatottak és merészek. A lehető legóvatlanabbul játszadoztunk a körülöttünk lévő emberek életével. Talán mert az élet még nem kezdett el játszadozni velünk.”

 

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket

Fülszöveg: – Mit tetszik csinálni, ha egy lovat talál a fürdőkádban? – Ez a kedvenc kérdése Anikónak, aki hősnője és naplószerű lejegyzője e vidám regényének, amely egy nagy család (három lánygyerek, a szülők s egy nagymama) eseménydús életét tárja fel. Ebben a családban mindig történik valami, és mindig lehet nevetni rajta, még ha olykor nem is minden könnyű és nevetséges.

Témakör: család; humor; ifjúsági regény; naplóregény; testvérek

Egy(-két) mondat a könyvből: „Anyánk néha csüggedten úgy érzi, az ő három gyerekénél haszontalanabb gyerekek nem léteznek. Szerencsére mindig kéznél van a nagymama, aki emlékezteti anyánkat erre-arra.”

  Kapcsolat

Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OM azonosító: 032450

Cím: 2081 Piliscsaba Béla király útja 72.

Tel: 26/375-322

Email: titkarsag@paduai.hu

Adószám:18669134-2-13

Bankszámlaszám: 11101404-18669134-36000001

Süti beállítások